14 Temmuz 2009 Salı

FRS To DFSR Migration Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere domain controllerlar,group policy objeleri ve logon scriptler gibi bileşenlerle replike olabilmek için Sysvol isimli paylaştırılmış klasörü kullanmaktadırlar. Windows Server 2003 R2’ den önceki sürümlerinde sysvol klasörüyle replike olabilmek için File Replication Service(FRS) kullanılmaktaydı. Domain functional levelı Windows 2008 olan Windows Server 2008 domain controller’da migration yapılarak domain controller arasındaki replikasyon daha verimli bir hale getirilebilir.

Neden Yapmalıyız ?

DFS Replication servisi eski File Replication Servisine göre birkaç avantaja sahip.DFS Replication servisinin sağladığı yeniliklerden bazılarını sıralayacak olursak ;

Verinin doğru şekilde replikasyonundan emin olabilmek için birden fazla domain controller olan ortamlarda daha verimli, ölçeklendirilebilir ve güvenilir bir replikasyon protokolü olması.
Şubeli yapılarda verimliliği arttıran,differential replikasyonla sadece dosyalardaki değişiklikleri dikkate alan RDC(Remote Differential Compression )algoritmasına sahip olması.
Esnek zamanlama ve bandwith ayarlama mekanizması ve monitoring gereksinimlerini minimuma indirgemesi gibi bazı özelliklerini sıralayabiliriz.
Nasıl Çalışır ?

Replikasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan komut dfsrmig komutudur. Bu komut çalıştırıldığında FRS’ den DFSR’ a geçiş işlemi,ortamda bulunan diğer domain controller ile configuration bilgisini paylaşarak FRS’ den DFSR’e geçiş işlemini tetikler. FRS bu durumda iken hala primary olarak işlemlerine devam etmektedir. İkinci safhada DFSR,Sysvol klasörünün bir kopyasını üzerine alır.Bu durumda hala FRS primary’ dir. Üçüncü safhada DFSR primary replikasyonu yapmaya ve son safhada ise FRS tamamıyle yerini DFSR’ e bırakarak replikasyon işlemlerinin DFSR tarafından gerçekleşmesini sağlar. Bu durum usta, çırak ilişkisine benzetilebilir.

Devamı için:http://www.mshowto.org/index.php/server-ailesi/server-2008/646-frs-dfrs-migration

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder