1 Haziran 2009 Pazartesi

Active Directory Federation Services Nedir?

Basit bir ifadeyle Active Directory Federation Services, organizasyonunuzdaki Web tabanlı bir uygulamaya kurum çalışanlarının veya müşterilerinin kullanıcı adı ve şifrelerini girerek uygulamayı çalıştırmalarına olanak sağlayan servistir.
Örneğin A ve B şirketinin ortak olduğunu ve bunların şubelerinin olduğunu düşünürsek,A kullanıcısı B şirketinin web tabanlı bir uygulamasını çalıştırırken B şirketi için kimlik doğrulaması,A şirketinin uygulamasını çalıştırırken A şirketinin kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalıcaktır.Bu durumda kullanıcı her işlem için kullanıcı adı ve şifre girmek zorunda olmasıyla beraber, kullanıcıların şifrelerini unutması ya da işten çıkartıldıktan sonra bu şifrelerin tek tek disable edilmesi yönetimsel olarak bazı sorumluluklar doğurabilir.Active Directory Fedaration Services ile SSO (Single Sign On) yapısını kullanılarak, kullanıcıların bir kez kimlik bilgilerini girerek web tabanlı uygulamaları çalıştırmalarını sağlanmaktadır.
Sadece federe olan domainlerle değil,müşterilerin Active Directory Lightweight Direcetory Services (AD LDS) ile entegre çalışması sağlanarak web tabanlı uygulamalar müşterilerin kullanımına sunulabilir.
AD FS,Windows Server 2003 R2 ile birlikte kullanılmaya başlayan bir servis olmakla beraber, Windows Server 2008 işletim sisteminde sunucu rolü olarak karşımıza gelmektedir.,AD FS, Microsoft Office SharePoint Server 2007 ve Active Directory Rights Management Services (AD RMS) ile entegre olarak da çalışabilen bir servistir.
Eğer A kuruluşu kendi domaininde AD RMS dağıtılmış ise AD FS kullanarak B kuruluşu ile federasyon kurabilir. Bu şekilde B kuruluşu AD RMS kurmadan belirli izinler atanan dosyaları erişim hakkına sahip olacaktır.
Not: AD FS Windows Server 2008 Core üzerinde kullanılmamaktadır.

Devamı için:http://www.mshowto.org/index.php/server-ailesi/server-2008/625-active-directory-federation-services

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder