10 Ağustos 2009 Pazartesi

Restartable Active Directory Domain Services-Makale

Windows Server 2008 Active Directory Domain Services ile hayatımıza giren bir özellikte Active Directory’ nin diğer servisler gibi stop-restart edilebilmesidir. Sistem yöneticileri, domain controllerın offline defragmantasyonu gibi Active Directory veritabanı üzerindeki spesifik işlemleri gerçekleştirirken domain controllerın DSRM(Directory Services Restore Mode) kullanılarak reboot etmelerinin yanı sıra bu işlem esnasında domain controller üzerinde çalışan servislerede erişilememekteydi.Windows Server 2008 Active Directory Domain Services sunduğu bu özellikle ile sistem yöneticilerinin işlerini fazlasıyla kolaylaştırmakla beraber,zaman tasarrufuda sağlamaktadır.
Active Directory Domain Services durdurulduğunda, domain controller üzerinde bulunan Kerberos Key Distribution Center,Intersite Messaging,DNS Server,DFS Replication servisleride çalışmamaktadır.ADDS’ in çalıştırılmasıyla birlikte bu servislerde çalışmaya başlayacaktır. Çok fazla kullanıcıya sahip şirketlerde bu tür işlemler yapılırken dns sorunlarını önlemek için client üzerinde secondary dns adresi vererek kullanıcıların bu süre içinde farklı bir domain controller üzerinden logon olması sağlanabilir.

Active Directory Domain Services ile ilgili işlemleri system management console üzerinden yapabileceğimiz gibi,command line üzerinde net stop ntds komutunu çalıştırarakta yapabilirsiniz.Ayrıca net stop ntds komutu çalıştırıldıktan sonra hangi servislerin kapatıldığı gösterilebilir.

Domain controller bu durumdayken maintenance işlemlerine başlayabilirsiniz. ADDS’ in komut satırından çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için sc query ntds komutunu kullanabilirsiniz.

Domain controllerın logon requestlere cevap verebilmesi ve diğer controllerlar ile replike olabilmesi için yapılması gereken işlemler gerçekleştirildikten sonra ADDS’ in restart edilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder